klart.se

Du är här: Omsorg och hjälp > Trygg och säker > Coronavirus - covid-19 > Egenprovtagning för Covid-19 för personal i Norsjö kommun

Egenprovtagning för Covid-19 för personal i Norsjö kommun

Region Västerbotten bygger nu ut kapaciteten för att testa ännu fler personer för Covid-19. Provtagningen är en del i Sveriges nationella strategi. Det är Region Västerbotten som ansvarar för all provtagning i länet. För Norsjö kommun startar möjligheten för egenprovtagning vecka 26. Region Västerbotten ansvarar för information som beskriver hur provtagning går till och var den sker.


Egenprovtagningen handlar om att identifiera smittade personer, så att de kan undvika att smitta andra. Egenprovtagningen är alltså inte ett antikroppstest utan ett test för att se om en person har en pågående smitta.

Vid allvarligare symtom ska medarbetare inte genomföra självtest utan kontakta sjukvården, som patient.

Vad innebär detta för dig som chef?
Ditt ansvar som chef är att vid misstanke om virusorsakad luftvägssjukdom hos medarbetare erbjuda egenprovtagning.
Medarbetaren ska ha symptom som tyder på Covd-19 men som inte behöver läkarbedömning.

Symptomen ska ha pågått i minst 24 timmar före provtagning för ett säkrare test. Testet är frivilligt och är en överenskommelse mellan dig och din medarbetare. Medarbetare som ska ta prov behöver en arbetsplatskod för att kunna legitimera sig vid hälsocentralen och få rätt att hämta ut ett provtagningskit.

För dig som arbetar inom hälso- och sjukvård samt omsorg
Koderna för specifika verksamhetsområde ska ha lämnats till dig som chef av MAS eller hälsocentralen.

Hämta provtagningskiten
I Norsjö hämtas och lämnas provtagningskiten ut vid hälsocentralen. Drop-in gäller, måndag till fredag mellan klockan 10:00 och 11:30.

Frågor om yrkeskategorier i Länsstyrelsen kodplan
För frågor om vilken kod en yrkeskategori tillhör kan du vända dig till Länsstyrelsen på 0738-41 59 85 mellan klockan 9.00–15.00 vardagar.

Vad innebär provtagningen för dig som medarbetare?

Du som är medarbetare och ska provtas: 
  • Får en arbetsplatskod av din chef som du använder vid registrering av provet. Utan koden kan provtagning inte genomföras.
  • Skickar någon annan frisk person att hämta egenprovtagningskitet vid hälsocentralen. 
  • Utför själv egenprovtagningen enligt medföljande instruktion.
  • Skickar annan frisk person tillbaka till hälsocentralen med provröret som använts och utförts enligt instruktion.
  • Registrerar själv ditt prov och legitimerar dig med BankID (BankID krävs vid egenprovtagning). När provsvaret är klart (vanligtvis inom 48 timmar), får du ett sms och kan logga in på direkttest.se för att se ditt provsvar.
  • Meddela provsvaret till din chef, oavsett om svaret visat positivt eller negativt.

Detta gäller när testresultatet kommit

Om testresultatet visat negativt ska medarbetaren ändå stanna hemma från jobbet om medarbetaren har feber, hosta, sjukdomskänsla eller andra mer påtagliga symtom. Medarbetaren stannar hemma till den känner sig helt frisk. Vid utebliven förbättring av symtom, eller mycket uttalade symtom, kan man överväga förnyad provtagning. Om medarbetaren däremot har mycket milda symtom, exempelvis lite rinnsnuva, kan den vid ett negativt prov återgå till arbetet när den känner sig pigg.

Vid positivt svar kommer Region Västerbotten kontakta den smittade direkt för att ge förhållningsråd. De kan också initiera smittspårning genom att ta kontakt med personer den smittade varit nära.

 
 

Sidan uppdaterad:  2020-06-29
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen