klart.se

Du är här: Kultur och fritid > Byaföreningar > Risliden

Risliden

till hemsidan.jpg

Risliden är en by 16 km S om Norsjö och har drygt 100 invånare där 20 % är under 15 år vilket är ett resultat av att ungdomar har valt att flytta till byn. Två nya hus har nyligen uppförts och flera utbyggnader och tillbyggnader av äldre hus har genomförts.

 
Byn ligger vackert på norra sidan av dalgången med utsikt över sjöarna Inre och Yttre Kippträsken. Risliden än en gammal jordbruksbyggd där landskapet fortfarande hålls öppet trots att jordbruken lagts ned. Kring träsken finns ett flertal fritidsstugor belägna och flera är under uppförande. Byaföreningen sköter en badplats i Inre Kippträsket, en föreningslokal i Bönhuset, bagarstuga, hobbylokaler i skolan.

Sportklubben har Minigloben en samlingslokal som rymmer 250 gäster och där till helt nyligen Risliamatörerna haft sina föreställningar.
Därtill har de en idrottsplats med gräsplan för fotboll där nu seriefotbollen nu nyligen avslutats. En beachvollyplan återfinns i andra änden av byn.
Fiskeföreningen erbjuder gratis fiske i sjöarna Yttre och Inre Kippträsken samt Månsträsket. Runt vattnen finns grillplatser och vid Kvarnåns inlopp går det lätt att parkera fordon och föra ut egen båt eller kanot. I Maratjärn erbjuds fiske på inplanterad röding och regnbåge mot lösande av kort.

Rislidens viltvårdsområde förfogar över 4700 ha där jakt och viltvård bedrivs enligt gällande jakttabell. Älgjägarna innehar en egen älgskyttebana som även används och hyrs ut till utomstående.
Föreningarna i byn försöker tillsammans förnya sig och behålla aktiviteter som är angelägna för boende i byn.

I byn bygger företaget Timri hus och sommarstugor som sedan uppförs på olika platser i landet. Därtill bedriver markägare skogsbruk och det finns några enskilda firmor med anknytning till skog och malm. Vintertid finns renar i hägn i byn och en sevärdhet är renflytten på träsken under våren.
 
 

Sidan uppdaterad:  2017-08-07
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen