klart.se

Du är här: Trafik och infrastruktur > Bredband > Mobilt bredband > Vad är 4G?

Vad är 4G?

Den senaste tekniken för mobilt bredband 4G eller LTE som är den riktiga benämningen, fjärde generationens mobilnät, ska ge tillgång till Internet med bra bandbredd. 4G används enbart för datatrafik i Sverige. Det finns stöd för tal via 4G men det finns än så länge inga mobiltelefoner på marknaden med stöd för detta. Operatörerna bygger dock ut GSM eller 3G där 4G byggs och talet går då via GSM eller 3G.


4G för datatrafik byggs i Sverige med LTE-teknik med flera olika frekvenser. I glesbygd används 800 Mhz för att få bra räckvidd och i städer används en högre frekvens för bättre kapacitet och bandbredd.

Teoretiskt kan man nära basstationerna komma upp till 60 – 80 Mbit/s. Bandbredden påverkas av avståndet, hindrande terräng eller skog och den utrustning som används. Bandbredd på 10 – 20 Mbit/s är nog vad man realistiskt kan förvänta sig.

Täckningen där näten byggs med LTE 800 Mhz kan vara 7-10 km om riktantenner används och det är fri sikt mot basstationen, om terräng eller skog skymmer kan dock räckvidden begränsas till några kilometer. Vid riktigt gynnsamma förhållanden kan bra bandbredd erhållas på avstånd upp till 25 km om det är fri sikt, dubbla riktantenner används och basstationens antenn är riktad direkt mot mottagaren.

Med smarta telefoner, datorer eller surfplattor som har stöd för 4G kan man surfa och utnyttja andra datatjänster där täckning finns. Datorer och surfplattor kan kompletteras med USB-modem med stöd för 4G.

Bästa bandbredden får man om 4G tas emot med en fristående 4G-router. 4-G routrar finns med inbyggt modem och plats för SIM-kort eller utan modem och kräver då ett separat USB-modem för att fungera.

Routern placeras i ett fönster med riktning mot basstationen. Det finns en rad olika fabrikat och typer av 4G-routrar på marknaden och mobiloperatörerna erbjuder ofta routrar i samband med att abonnemang tecknas.

Är signalen dålig kan extern antenn användas och det krävs då att routern har antennuttag. För att få bästa effekt med extern antenn bör router med dubbla antennuttag och dubbla antenner eller antenner med dubbla antennelement användas.
 
 

Sidan uppdaterad:  2014-03-25
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen