klart.se

Dopning

Med dopning menas missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel som finns med i Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (1991:1969), med avsikt att öka musklernas styrka och volym och få en snyggare eller större kropp.
Doping används också i betydelsen när idrottsutövare förbättrar sin prestationsförmåga med hjälp av de substanser eller metoder som är förbjudna enligt den lista som World Anti-Doping Agency (WADA) upprättat och som tillämpas av Riksidrottsförbundet i Sverige.

Dopning ett samhällsproblem
Missbruk av dopningsmedel är ett växande samhällsproblem. Våra ideal har förändrats genom åren och utseendefixeringen har ökat. Idag förekommer missbruket huvudsakligen utanför tävlingsidrotten, där missbruket sker av främst estetiska skäl.
Anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat missbrukas idag av både ungdomar och vuxna människor, med en absolut dominans av män.

Förbud mot dopningsmedel
Vissa av de substanser som är dopningsklassade började under 80-talet i allt större utsträckning att användas av personer utanför idrotten, och ledde 1991 till antagandet av lag (1991:1969) om förbud mot vissa dopningsmedel. De substanser som omfattas av dopningslagen är syntetiska anabola steroider, testosteron och dess derivat, tillväxthormon samt kemiska substanser som ökar produktion och frigörelse av testosteron och dess derivat eller av tillväxthormon. Folkhälsoinstitutet har tolkat lagen genom att upprätta en förteckning över dopningsmedel. Förteckningen ska dock inte betraktas som heltäckande. Det är alltid domstolarna som avgör vad som ska vara ett brott mot dopningslagen.

Koppling till andra missbruk
Från experthåll har man varnat för att missbruk av muskeluppbyggande hormonpreparat inte bara är ett problem för individen utan även för samhället. Missbruk av hormonpreparat är inte sällan kopplat till missbruk av narkotika (Petersson, 2006) såväl som till annan kriminalitet (Klötz, 2006). Mycket av användningen av hormonaktiva preparat är kopplad till träning med avsikt att öka musklernas styrka och storlek, men hälsoriskerna med preparaten är stora och skador på såväl kropp som psyke finns dokumenterade. Mer information om anabola androgena steroider finns samlad på Dopingjourens webbplats.

Kosttillskott
RF (riksidrotts förbundet)avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott.
Muskelökande och testosteronhöjande kosttillskott, så kallade prestationshöjare, kan innehålla förbjudna och farliga substanser enligt Dopningslagen

Rena vinnare
Dopingfria miljöer i Västerbotten.
Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag? Hur skulle ni göra då? Har ni någon antidopingpolicy att ta hjälp av?
Om inte, kan det vara en bra idé att vaccinera er klubb mot doping. Det tar bara några timmar.
Länk: Vaccinera klubben
 
 

Sidan uppdaterad:  2011-05-26
Kontaktperson

Skoogh
Mari-Louise Skoogh
Avdelningschef kultur och folkhälsa

Telefon

0918-141 80

Mobiltelefon

070-646 49 44

E-postadress


Arbetsplats
Kultur och folkhälsa

Folkhälsa och ungdomsfrågor, fritidsgård, ANDT (alkohol, narkotika, doping, tobak), BRÅ (brottsförebyggande)
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen