klart.se

Du är här: Kultur och fritid > Kultur > Hembygdsområdet > Skidlöparmuséet

Skidlöparmuséet

Norsjö skidlöparmuseum

Norsjöbygden har under ett antal decennier fostrat ett stort antal framgångsrika skidlöpare. OS- och VM medaljörer, ett 15-tal svenska mästare samt tre vasaloppssegrare tillhör denna segerrika skara. Den förste vasaloppssegraren Ernst Alm, långdistansaren Mauritz Brännström "Norsjöbjörnen" och olympiern "Guld-Martin" Lundström är några av dessa storåkare.

Denna svenska skidhistoria finns samlad i Norsjö skidlöparmuseum, som är hembygdsområdets pärla. Här visas den utveckling som skidåkningen genomgått i Norsjöbygden. Från skogsarbetarbakgrund via bya- och rikstävlingar till landslagsuppdrag.
 
Utställningarna visar bl.a. åkarnas uppväxtmiljöer, träningsförhållanden, utrustning, skid- och vallatillverkning.

En trappa upp i museet finns "Minnenas café", som återknyter till de förhållanden som gällde för idrottsutövare tidigare. I caféet ges tillfälle för filmvisning på video, t.ex. filmen om "Rännaren - en klassisk tävlingsarena" och en film om "Guld-Martin", där han själv kommenterar sina skidminnen.
I rummet innanför finns prissamlingarna. Där kan bl.a. de tre segermedaljerna från Vasaloppet samt "Guld-Martins" två guldmedaljer från OS beskådas.
 
 
 

Sidan uppdaterad:  2012-03-23
 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen